In tegenstelling tot de roodborst, deed de mus geen enkele moeite om de stervende Christus te helpen. Integendeel, hij maakte het de gekruisigde zelfs lastig. Voor dit gedrag werd hij gestraft. Binnenin zijn lichaam groeiden zijn poten aan elkaar vast en hij kon niet meer stappen, maar moest voortaan huppen als een zakkenloper om zich op de grond te verplaatsen. Let maar eens op: mussen stappen nooit maar huppen

Waarom hij hipt
“het was een brandendheete vrijdagachtermiddag in zekere Hollandsche stad: zoo heet en zoo brandend, dat de mosschen op het dak gaapten, ’t welk, op gezag der Hollandsche manier van spreken, de grootse hitte is, die men zich voor kan stellen
.
De tekst is van Nicolaas Beets, onder het pseudoniem Hildebrand schreef hij een verhaal over warmte in Nederland.

Wanneer het warm is zeggen wij “de mussen vallen het dak”. Maar mosschen zijn mossen, en zijn geen mussen.  Mossen kunnen uitdrogen en dan misschien van het dak vallen.. Alleen mossen gapen weer niet.. tja, mus of mos, als het erg warm is kan een mus gapen, en mos droogt uit.
Of ze daarbij van het dak vallen ??
... "Daarna met ware doodsverachting een straat overgestoken (4 baans, muggen staan hier hoger in de nationale pikorde dan wij eenvoudige mensen) Ik kwam uiteindelijk uit bij de mussen, kop om staart in een plat mandje waar weer eenzelfde mandje op stond met mussen in dezelfde volgorde. Let wel...levende mussen. Alleen de mussen in de bovenste mand waren vrij van mussenflatsen. Men koopt hier een mus, laat die vliegen in de hoop dat er een wens in vervulling gaat....Er zijn vandaag van mij 100 wensen in vervulling gegaan ( heb alle mussen vrijgekocht voor $ 7,00) Toen kwam de journalist, en vroeg waarom ik dat d......"

Een dag later zaten de mandjes weer vol, bij navraag bleek.. De mussen vliegen weg, gaan zitten op een dak of een tak met lijm, zodat ze weer makkelijk gevangen kunnen worden. Arme mussen.
Zouden ze nog tijd hebben om iets te eten? Deze praktijken vinden dus plaats in Myanmar.
Helaas de volgende miussen kunnen niet van het dak vallen.. hier een klein verhaal..letterlijk geciteerd (A.M. Heijblok)
foto : Frans Dierendonck